Tajni recepti iz beležnica zlatiborskih domaćica, uz pogodne klimatske uslove za proizvodnju mleka, mlečnih proizvoda i mesa, čine da zlatiborski specijaliteti budu pravi raj za sve gurmane.
Iz perspektive gostiju, zimovanje na Zlatiboru u
najvećoj meri obeležavaju dve stvari: skijanje i
zlatiborski specijaliteti. Ne znam za vas, ali da mene stave
pred izbor da se odlučim za jedno od ova dva, ja bih kulinarska zadovoljstva
pretpostavio ovim potonjim, snežnim. Na našu sreću, Zlatibor
je i ove zime bio širokogrud, pa nam je priuštio oba: puno snega i ništa manje
fantastičnih zalogaja.
Kako je zima prilično neatraktivno doba za obilazak
brojnih turističkih znamenja ove planine, što zbog mraza koji nas odvraća od
avantura, što zbog nepristupačnosti lokalnih puteva koji znaju da budu zavejani
i po nekoliko dana, potrebno je naći neku aktivnost koja bi ispunila ovako
nastalu vremensku prazninu. Upravo tada, na scenu stupaju neprevaziđeni i raznovrsni zlatiborski specijaliteti koji
čine da se ni za trenutak ne pokajemo što smo odabrali da zimu provodimo na
ovoj planini.
Društvo i ja tokom našeg mini zimovanja boravimo u
Kolibi na Vodicama, našoj proverenoj bazi od jesenas. Svakoga dana putujemo
nekih 13-14 kilometara do Ski centra Tornik, što i nije tako puno ako imamo u
vidu da smo ranije iz centra Zlatibora takođe putovali oko 9-10
kilometara do ovog skijališta. Posle 2-3 sata intenzivnih spustova, bivamo
tako iscrpljeni da postajemo jako gladni i krećemo
u pohod na najukusnije kulinarske zgode koje je iznedrila zlatiborska kuhinja.
Verovatno vam na sam
pomen zlatiborske hrane kreće voda na usta. Zato vas neću više
mučiti već prelazim na stvar. Prvi zlatiborski specijalitet s kojim se
upoznajemo biva oval pršute koji pred nas u znak dobrordošlice iznose naši
domaćini iz vikendice na Vodicama. Pomislih u sebi: „Ako
se po jutru dan poznaje, biće ovo nezaboravna avantura kroz raskošne odaje
zlatiborskog gurmanluka“. Moj gurmanski instikt me nije
prevario, ipak krenimo redom.
1. Zlatiborski sir i kajmak
Verovatno prvu
asocijaciju na zlatiborsku kuhinju predstavljaju tamošnji sir i kajmak.
Pripremani prema oprobanim tehnikama sirenja i kajmačenja koje se prenose sa
kolena na koleno, zlatiborski sir i kajmak predstavljaju vrhunske kulinarske
užitke. Ovi zlatiborski specijaliteti ukazuju i svedoče
o privrednom usmerenju ovoga kraja ka stočarstvu, i značaju
koje mleko i mlečni proizvodi imaju za svako seosko domaćinstvo.
Priča o siru i kajmaku nas
odvodi do kućice sa druge strane brda, gde živi zlatiborska domaćica, gospođa
Miljanka, koja nas uvodi u veštinu pravljenja sira i kajmaka. Odmah primećujemo
male drvene kućice, odvojene od onih u kojima se stanuje, u kojima se odvija
čitav proces sirenja i kajmačenja. Ove kućiće se
zovu mlakari, poseduje ih svako seosko domaćinstvo i predstavljaju
obavezan deo pokućnice. Tajna mlakara se sastoji u adekvatnoj izolaciji, kao i
sanitarnoj funkciji ovih prostorija, jer su njima pristup imale isključivo
domaćice, dok je ostatak porodice držan dalje od mlekara.
Na naše insistiranje da iz prve ruke naučimo po koju
lekciju o siru i kajmaku, gospođa Miljanka pravi izuzetak i uvodi nas u najtajniju odaju svoga domaćinstva – mlakaru. Ulazimo
u malu prostoriju od nekih 7-8 kvadratnih metara, po podu leže dve velike šerpe
pune mleka, dok su po policama sa strane poređane drvene posude u kojima se
čuvaju sir i kajmak. Gospođa Miljanka upravo počinje sa sirenjem, a mi poučeni
onom narodnom da se zanat očima krade, zauzimamo dobre pozicije i pomno posmatramo ovu seosku alhemiju koja na koncu daje vrhunske
kriške sira.
Sam proces pravljenja sira se
sastoji od nekoliko faza. Prvo, potrebno je prokuvati mleko na
jakoj vatri nakon čega se skida sa šporeta i ostavlja u mlakar kako bi se što
pre ohladilo. Posle toga se u ohlađeno mleko sipa surutka koja podstiče proces sirenja(stvrdnjavanja) mleka. Na
kraju procesa sirenja, ovako usireno mleko domaćica prekriva drvenim poklopcem
na koji se stavlja jedan kamen što ima za cilj ceđenje preostalih sokova i
ostataka surutke iz sira.
Ovako ukratko izgleda proces pravljenja sira koji će
svaka zlatiborska domaćica rado podeliti sa znatiželjnim posetiocima. Ovo je
još jedan dokaz u prilog činjenici da su ljudi na
Zlatiboru veoma otvoreni i neposredni, što je veliki adut u
komunikaciji sa gostima i bavljenju turizmom.
Sa druge strane, postupak
dobijanja kajmaka je mnogo jednostavniji. Naime, kajmak se
dobija tako što se sveže pomuženo mleko prokuva na šporetu, nakon čega se drži
u hladnom mlakaru oko tri sata, što kao rezultat ima stvaranje sloja kajmaka po
površini šerpe. Ovako nastao sloj kajmaka se skida veštim potezom kašike
ovdašnjih domaćica i odlaže u drvene posude –
kačice.
Dok nam domaćica objašnjava proces kajmačenja, shvatam
šta je poslužilo kao uzor onoj odomaćenoj metafori o „pokupljanju kajmaka“, te
da je ista rođena u nekom od seoskih mlekara, možda
baš na Zlatiboru, odakle se raširila po belom svetu.
Preporučuje se da se sir i
kajmak čuvaju u kačicama jer se na ovaj način sprečava njihovo
buđanje i ovi proizvodi zadržavaju nepromenjen ukus duže vremena. Iz ličnog iskustva, zlatiborski sir i kajmak najbolje idu u
kombinaciji sa čašom hladnog mleka. Takođe, savetujem da ove proizvode kupujete kod lokalnog
stanovništva, jer možete biti sigurni da su sir i kajmak
vrhunskog kvaliteta, a i ponuda je jako bogata. Cena kilograma sira je 300 dinara, dok se kajmak prodaje po ceni
od 800 dinara.
2. KOMPLET LEPINJA
Komplet lepinja je autentičan
specijalitet ovoga kraja nastao neprevaziđenom kombinacijom
mladog zlatiborskog kajmaka, jaja i pretopa, što u skoru daje fantastičan
kulinarski doživljaj. Uz ovu lepinju najbolje se
uklapa domaće kiselo mleko koje upotpunjuje kulinarski
doživljaj.
Priča o komplet lepinji nas zatiče u kafani „Krčma kod
Zore“ na Borovoj Glavi, najpoznatijoj kafanskoj
četvrti ove planine, koja se nalazi na 12 kilometara od centra
Zlatibora, u pravcu Nove Varoši i Primorja. U ovoj maloj kafani, opremljenoj u
planinskom stilu, već preko pedeset godina pripremaju, po nepodeljenom
mišljenju, najbolju komplet lepinju na celom
Zlatiboru.
Priznajem, degustacija komplet lepinje u ovoj kafani
predstavlja istinski gurmanski užitak koji čovek poželi da ponovi koliko
sutradan. Dovoljno će biti da vam kažem da sam tokom
našeg petodnevnog boravka na Vodicama čak tri puta svraćao u ovu kafanu na
komplet lepinju.
Verovatno se pitate u čemu je
njihova tajna? O tome sam i sam mnogo puta razmišljao dok mi se
sa brade cedio pretop, a društvo dobacivalo da smanjim doživljaj i obrišem lice
maramicom. Na naše pitanje o njihovoj tajnoj recepturi, vlasnik kafane odgovara
da je tajna u kvalitetnom kajmaku kojim
se snabdeva od svojih komšija, ali i u veštini pečenja, koja će ipak ostati
tajna za sve pa i za nas.
Potpuno ga razumem, ni ja ne bih puno pričao o ovoj
lepinji, dovoljno ju je probati i tu svaka potreba za daljom pričom
prestaje. Komplet lepinja se prodaje po ceni od
200 dinara, dok je čaša kiselog mleka 60 dinara.
3. PRŠUTA
Među domaćim specijalitetima koji se prave na Zlatiboru posebno mesto zauzima svinjska pršuta. Ovaj
suhomesnati specijalitet za svoj fantastičan ukus može da zahvali zlatiborskim
domaćinima koji su do savršenstva doveli veštinu sušenja mesa metodom
dimljenja. Pršuta se dobija tako što se najkvalitetniji delovi svinjskog mesa
iz predela kičme dime oko petnaest dana, na vatri
od bukovih drva u specijalnim prostorijama – sušarama.
Ako stvarno želite da
proniknete u tajnu zlatiborske pršute, i probate ono najbolje što
nudi ovaj suhomesnati specijalitet, potrebno je da posetite
zlatiborsko selo Mačkat. Mačkat se nalazi na 10 kilometara od centra
Zlatibora u pravcu Užica, i u njemu se pravi najbolja pršuta ovoga kraja. Da je Mačkat zapravo selo pršute najboje govori činjenica da
se ovde svake godine održava „Pršutijada“, koju poseti na desetine
hiljada ljubitelja pršute i drugih suhomesnatih proizvoda.
Mi nismo bili lenji pa smo seli u auto i krenuli pršuti
u susret. Isplatilo se, itekako! U
Mačkatu se gotovo svaka druga porodica bavi proizvodnjom i sušenjem pršute. Za
razliku od stočarskih sela, u Mačkatu svaka kuća
ima svoju pušnicu, tzv. sušaru, u kojima se suše komadi svinjskog
mesa.
U selu Mačkat se upoznajemo sa Markom Šopalovićem,
jednim od mnogobrojnih meštana ovog sela koji nosi ovo prezime. Na našu molbu
da nam kaže nešto više o čuvenoj pršuti, ovaj vanredno gostoljibivi čovek nas
bez ikakvih daljih pitanja uvodi u svoje dvorište rešen da nam pokaže svoju
sušaru, a kasnije i da nas ugosti, što nam tada nije bilo ni na kraj pameti.
Ulazimo u sušaru, sa
praga osećam miris bukovine pomešan sa dimom, ali mi to ne
smeta, naprotiv, posle par koraka podižem pogled
ka tavanici na kojoj vise dugačke pečenice privezane na eksere. Poenta
je da pršuta bude na odgovarajućoj visini kako bi dim uspeo da osuši svež komad
mesa u optimalnom roku.
Nakon obilaska proizvodnog pogona, Marko nas poziva u
porodičnu kuću, kaže, takav je red, ko svrati u dvorište mora i u kuću na
posluženje. Nećemo da protivurečimo i kvarimo vekovima ustanovljen poredak
ovoga sela po kome je gost svetinja, a gostoljubivost
stvar elementarnog vaspitanja. Pogađate šta sledi? Domaćin pred
nas iznosi rakiju šljivovicu i meze u vidu tanko iseckanih komadića pršute. Dirnut
sam gostoprimstvom, ovi ljudi zaista znaju da
ugoste čoveka!
Boravak u Mačkatu koristimo da kupimo pršute za poneti,
da pokažemo svojoj porodici i prijateljima kakva se pršuta jede u
Mačkatu. Kilogram pršute se prodaje po ceni od
1.600 dinara.
4. LJUBIŠKA PASTRMKA
Ono što je Mačkat za pršutu,
to je selo Ljubiš za pastrmku. Selo Ljubiš se nalazi na 10
kilometara udaljenosti od Vodica, a do njega se dolazi lokalnim putem. Ako
idete iz centra Zlatibora, potrebno je da na Vodicama skrenete desno sa magistralnog
puta, nastavite 15-ak metara nizbrdo, pa okrenete levo lokalnim putem.
Koliko Ljubišu znači pastrmka govori najbolje činjenica
da se u ovom selu svakog leta održava manifestacija „Dani
ljubiške pastrmke“ koja privlači veliku pažnju i ima veliki
broj posetilaca. Kada sam probao ljubišku pastrmku shvatio sam zbog čega je to
tako, a naročito u svetlu činjenice da se tokom ove manifestacije pastrmka deli
potpuno besplatno.
U Ljubišu pastrmku možete jesti na više mesta, ali vam
iz ličnog iskustva preporučujem kafanu „Pećinar“,
u centru sela. Sadašnji vlasnici ove kafane, su
zapravo četvrta generacija familije Pećinar koja drži ovu
kafanu i pronosi slavu o ljubiškoj pastrmci širom zemlje, a bogami i regiona.
Ova kafana raspolaže velikim ribnjakom rečne pastrmke tako da smo društvo i ja
iskoristili priliku da razgledamo ribnjak i uverimo se u kvalitet odgoja ove
ribe od strane vlasnika kafane.
Specifično podneblje na kome se ova pastrmka uzgaja, uz
tradicionalan način pripreme, čini da degustacija iste postane vrhunski
gastronomski doživljaj, koji hrani sva čula i trajno se urezuje u sećanje
gostiju ovog zlatiborskog sela. Ljubiška pastrmka
se priprema na žaru, i to tako što se prži po sedam minuta sa
obe strane, a na kraju oko dva minuta po sredini.
Ukus ove pastrmke je nešto neponovljivo i moram
priznati da me je osvojila na prvi zalogaj. Uz
pastrmku odlično ide varivo od barenog krompira i neka sezonska salata, dok za
piće preporučujem crno vino. Porcija se sastoji od dve pastrmke,
veoma je obilna pa savetujem da ne razmišljate o dezertu. Cena porcije je 800 dinara.
5. JAGNJEĆE PEČENJE
Iako zlatiborski kulinari ne polažu ekskluzivna prava
na pripremu jagnjećeg pečenja, za razliku od komplet lepinje, neporeciva je istina da se na Zlatiboru jede najbolja jagnjetina. Pogodni
klimatski uslovi ovog podneblja, pašnjaci bogati raznovrsnim biljnim vrstama,
kao i tradicionalan način pripreme – na ražnju, čine da jagnjeće pečenje na
ovoj planini ima prepoznatljiv ukus.
Priča o dobroj zlatiborskoj jagnjetini nas ponovo odvodi
na Borovu Glavu, samo ovoga puta u restoran „Borova Glava“, prvi u nizu iz
pravca Vodica. U ovom restoranu (lokalci ga zovu
„kafana kod Boška“) priprema se najbolja jagnjetina na celom Zlatiboru. Dok
vozim ka Borovoj Glavi razmišljam koliko su samo ljudi iz ovog kraja dobri
kulinari kad se u tako geografski uskom pojasu nalaze kafane u kojima se nude
najbolji zlatiborski specijaliteti.
Radoznali kakve nas je Bog dao, umesto da kao svi gosti
sednemo za sto, mi odlazimo do vlasnika kafane,
gospodina Boška, i molimo ga da nas sprovede u svoju pečenjaru kako bismo bar
malo dokučili način pečenja ove jagnjetine.
Ulazimo u pečenjaru, u kojoj se jedno jagnje uveliko
vrti na električnom ražnju, na visini od oko pola metra, dok se okolo svuda
širi miris dima. Po rečima našeg domaćina, jagnje
se mora peći oko 4-5 sati na jakoj vatri uz stalan nadzor kako
bi se sve držalo pod kontrolom. Nakon što se jagnje ispeče, skida se sa ražnja,
i ostavlja se barem pola sata da se ohladi,
da bi se na kraju pristupilo njegovom sečenju i iznošenju pred goste. Dok nam
Boško opisuje proces pripreme jagnjećeg pečenja meni već kreće voda na usta, pa
požurujem društvo da se vratimo u kafanu i uživamo u blagodetima najbolje
zlatiborske jagnjetine.
A jagnjetina je prva
liga, neda se rečima opisati. Drugari su takođe impresionirani
i priznaju da u životu nisu jeli bolju jagnjetinu.
Sad shvatam zbog čega je u ovoj kafani sve transparentno i ništa se ne krije od
gostiju, naime, sve je na tako visokom nivou da za tim uopšte nema
potrebe. Cena jagnjetine je 1.600 dinara po
kilogramu. Ako imate dilemu koliko
jagnjetine da naručite, reći ću vam da smo nas trojica naručili kilo
jagnjetine i da nam je to bilo sasvim dovoljno, a pritom ne važimo za momke sa
slabim apetitom.
Spust za spustom, zalogaj za zalogajem i naš boravak na
Vodicama je došao do svoga kraja. Napuštamo puni impresija o ski centru
„Tornik“, a još više o fenomenalnoj zlatiborskoj hrani.
I za kraj, ako hoćete da „pokupite kajmak“ i u
bukvalnom i u prenesenom značenju ovih reči, ne
preostaje vam ništa drugo nego da dođete na Zlatibor i uživate u blagodetima
neponovljive zlatiborske trpeze.
Ups, umalo da zaboravim, koji je vaš izbor?
Ps: Neka mi ne zamere proja,
pita gibanica, kiselo mleko, čvarci i drugi zlatiborski specijaliteti što im
nisam posvetio više pažnje u ovom tekstu. Prosto, svi
zlatiborski specijaliteti koje smo probali su bili ukusni i za svaku pohvalu.
izvor:turizamiputovanje.com
Iskreno,
bili smo skeptični. Nismo nikada imali u nogama duže ture od tri dana po Srbiji,
pa smo se pitali da li je realno da stignemo do Crnog mora…
Tokom jednog prolećnog popodneva ove
godine, dok smo šetali ulicama Beograda, razmišljali smo o tome šta bismo
korisno mogli da uradimo predstojećeg leta. Pominjali smo razne poslove, što
preko omladinske zadruge, što preko nekih drugih organizacija, i trudili smo se
da osmislimo neki plan pošto smo imali relativno slobodne dane tokom jula i
avgusta. U jednom trenutku, dok smo razgovarali, projuri pored nas jedan
biciklista, verovatno je kroz Beograd bio samo u prolazu, pošto je bio
natovaren bisagama i šatorom. Skrenuvši nam pažnju, zapitali smo se kako li mu
je tako usamljenom na velikom putu i kako se snalazi lutajući kroz gradove i
prostranstva ovog dela Evrope. Sa simpatijama smo gledali na njegov poduhvat
pošto smo i obojica ljubitelji bicikala.
U početku, pomalo kroz šalu, počesmo
da pričamo kako bi izgledalo da i nas dvojica pokušamo neki sličan veliki
poduhvat van naše zemlje. I dođosmo do pitanja kuda bismo krenuli a da odemo,
recimo na more, a razgovor je tekao otprilike ovako:
,,Šta misliš dokle bismo mogli da
doguramo“, pitam ja u jednom trenutku druga… On gledajući u mapu kaže ,,Pa
recimo do… do… hm… do Konstance!!“
– ,,Do Konstance!! A što bas tamo,
znaš ti gde je ona? – bio sam začuđen… ,,Znam, ali nema puno uspona, a to je
najvažnije.’’ – ,,A koliko nam je potrebno?“…. ,,Pa ne znam tačno,
izračunaćemo.“… ,,Ma ja ću ti i bez računanja reći da je daleko.“ promrmljah
ja.
Iskreno, bili smo skeptični. Nismo
nikada imali u nogama duže ture od tri dana po Srbiji, pa smo se pitali da li
je realno da stignemo do Crnog mora…Ipak, pošto nam je nekako bila želja i da
odemo negde na primorje ove godine, izabrali smo, možda ne najbliže more od
Beograda, ali svakako put sa najmanje uspona, mnogo manje nego do Crne Gore ili
Grčke. Dakle, stići do mora a zaobići planine, pa da probamo.
Neizbežna je bila Dunavska
biciklistička ruta, koja je bar u delu kroz Srbiju vidno obeležena sa
znakovima i prolazi kroz uglavnom neopterećene delove pored ove velike evropske
reke. Nije nam dugo trebalo da se složimo da deo leta iskoristimo na putovanje
biciklom, a da posao ostavimo za neki drugi period. Ipak je novac lakše trošiti
nego ga zaraditi, zar ne?
Vremenom je proradio naš
avanturistički duh pa smo pristupili smišljanju plana. Mic po mic stiglo je
leto i trenutak da se krene.
Kretali smo se kroz ravne predele
Banata, preko Pančeva, Starčeva i Kovina prolazeći pored širokog Dunava i
predela gde su se smenjivale dine Deliblatske peščare, dajući tako
zanimljiv i lep prizor. Već prvog dana smo uspeli da stignemo blizu rumunske
granice kod Bele Crkve. U selu Dubovac smo se prvi put osetili kao stranci u
rođenoj zemlji. Doživeli smo da nam se ljudi javljaju na engleskom jeziku, što
nam je bilo simpatično i samo pokazuje da ovom rutom uglavnom prolaze bicikisti
iz zapadne Evrope.
Vreme nas je poslužilo, bilo je
poprilično svežije za razliku od ostalih dana kad je bila velika vrućina
karakteristična za ovaj deo godine. Predveče je padala kiša koja nije trajala
dugo, tek da se podsetimo tradicionalne srpske gostoljubivosti koja nas je
pratila i na ovom putu. Naime, kada smo stali nedaleko od mesta Vračev
Gaj blizu Bele Crkve, ispod jednog drveta koje je iz dvorišta natkrivalo
put, domaćini su nas primetili i pozvali da sednemo ispod nadstrešnice, naravno
uz nezaobilazno posluženje.
Ubrzo smo nastavili i prenoćili u
Vračev Gaju kod rođaka od jednog našeg prijatelja. Zar je potrebno da kažemo da
smo se osećali kako kod kuće. Posluženje, ljubazni domaćini koji su nas upoznavali
sa zanimljivim činjenicama iz života njihovog sela, dok su u isto vreme
pažljivo i zainteresovano slušali dok smo pričali o našem putu. Bojažljivo smo
pominjali šta nam je cilj putovanja, jer ni sami nismo bili sigurni da li smo u
mogućnosti da tako nešto ostvarimo.
Narednog dana, krenuli smo polako ka
Beloj Crkvi i okupali se na kratko u kamperskom jezeru, a tamo smo bili i više
nego zadovoljni sa onim što smo videli: lepo uređena plaža sa sredjenim
travnjakom i ležaljkama na obali pored restorana. Ubrzo nakon toga, pred
sam izlazak iz Srbije, nasmejala nas je tabla za bicikliste na kojoj piše:
Po prvi put ćemo voziti bicikl u
drugoj državi, što je samo doprinosilo uzbuđenju u tom trenutku. Ušli smo
u Rumuniju i nakon toga vozili dolinom reke Nere,
uskim talasastim putem kroz etnički mešovita rumunsko – srpska sela uz granicu
sa Srbijom. Pauzu za ručak pravimo u manastiru Zlatica, zadužbini
još iz doba Svetog Save, gde nam monah kuva ručak, nakon što smo ustanovili da
nam je iscurio plin iz boce od prethodnog dana.
U popodnevnim časovima nastavljamo
dalje i posle mesta Sokolac (Socol) ostajemo bez daha, razlog – Dunav.
U tom trenutku počinjemo da shvatamo reči pesme: „Dunave, Dunave moje more,
kraj tebe mi srce moje ostade“. I zaista, kasnije ćemo samo još više da se
uverimo, osećaj je bio kao da smo negde u Boki Kotorskoj. Koliko Dunav široko,
moćno i nestvarno lepo deluje kroz predele neposredno pre i nakon ulaska u
Đerdapsku klisuru.
Zaključujemo – Dunav je naše
more! Prenoćili smo kod prijatelja u srpskoj porodici u mestu Belobreška (Belobresca),
koje se nalazi na levoj obali reke tačno preko puta Velikog Gradišta. A onda
naredna dva dana nismo ni osetili umor zato što nam je predivna priroda sa
smenjivanjem kotlina i uskih klisura jednostavno oduzimala dah.
Treće noćenje smo imali u poslednjem
selu sa većinskim srpskim stanovništvom na našem putu – Svinjici (Svinita) i
krenuli ka Oršavi praćeni prelepim slikama Dunava.
Smenjivanje klisurastih suženja gde
je Dunav širok samo nekih stotinak metara između dve obale i zatim delova gde
on dostiže ,,morska prostranstva’’ stvarno treba doživeti. Statua
Decebala, Trajanova tabla, manastir Mrakonje su samo neki od
lokaliteta koja upotpunjuju turističku ponudu ovog kraja. Tu je i Hidroelektrana
Đerdap koja predstavlja svojevrsno graditeljsko čudo u ovom delu
Dunava.
Nastavili smo dalje ka Oršavi,
gde nas je čekao jak uspon i neverovatno veliki spust do samog grada. Posle
odmora krenuli smo dalje ka Turnu Severinu po najopterećenijem
delu puta na celom putovanju, ali i u našim životima generalno. Put je uzak i
izuzetno opasan za bicikliste. To je otprilike 30 km magistrale sa kamionima,
koji se smenjuju kao na traci jedan za drugim i gde pomislite da im nema
kraja. „Put smrti“ zasigurno nije prejaka reč za tu deonicu.
Proslavili smo što smo preživeli ovu
izuzetno opasnu magistralu u restoranu ,,Taverna Sarbului’’, koja se
nalazi svega nekoliko km pre ulaska u Turnu Severin uz srpski prebranac i
kobasice. Pre mraka smo stigli u grad, gde nas je preko sajta ,,Couchsurfing’’
ugostio naš domaćin Alex. Gostprimstvo i ljubaznost su bili na visokom nivou
tokom celog putovanja, lokalni stanovnici su uvek izlazili spremni da
razgovaraju (koliko god je to bilo moguće s obzirom da mi nismo znali rumunski,
a oni uglavnom nisu poznavali mnogo engleskog).
Spavili smo malo duže tog jutra,
posle pređenih 330 km za četiri dana, trebao nam je veći
odmor.
Tog dana smo izvozali tek oko 35 km,
ali bilo je nešto većih uspona, i smestili smo se po prvi put u šatoru na jednom
brdu pored vinograda. Na vrhu je bila manja kuća sa pomoćnim objektima. Kad smo
došli do gore, psi su počeli da laju i vetar je veoma jako duvao, tako da nije
bilo baš idealno mesto za kamp. Međutim, nekako smo uspeli vlasniku vinograda,
koji ne zna engleski, uz pomoć nogu i ruku da objasnimo da želimo da spavamo u
zavetrini iza šipražja… Te večeri imali smo najbezbednije spavanje u šatoru,
jer su nas lično obezbeđivali psi domaćina. Ujutru, domaćin je došao da nas
isprati i podeli grožđe.
Kako smo ulazili sve dublje u
Rumuniju, ljudi su postajali sve darežljiviji. Iako smo prolazili kroz
siromašne predele, dobijali smo skoro sve vrste voća počevši od jabuka, grožđa,
krušaka, paradajza. Vozili smo odličnom magistralom Turnu
Severin-Kalafat u posebnoj traci, sa vetrom u leđa prvi i poslednji
put na celoj ruti sve do mesta Catane, gde smo drugu noć zaredom proveli u
šatoru ovaj put u polju suncokreta. Bilo je nezgodno pronaći pravo mesto za
spavanje, jer nema praznih polja, osim pokošenog oštrog žita, na kom se nismo
usudili da noćimo da nam se šator ne bi probušio.
Sledećeg dana smo vozili kroz veoma
siromašnu južnu Rumuniju, a ljudi su ovde veoma srdačni, tako da su nam se svi
javljali. Toliko su počeli da nas pozdravljaju da je i kod nas došlo do prezasićenja.
Put kroz ovaj deo južne Rumunije ili
Vlaške regije je većinom ravničarski bez mnogo saobraćaja i uspona, ali je
asfalt u dosta lošem stanju. Sela su ovde svojevrstan zaklon od vetra i
olakšavaju pedalanje kroz nepreglednu ravnicu. Ona najčešće imaju samo
jednu ulicu i znaju da se protežu po nekoliko kilometara. Starije seosko
stanovništvo u ovim krajevima obožava da sedi na ulici, to je na neki način
njihov prozor u svet. Imaju tipične klupice pored svojih kuća sa specifičnim
kružnim stranama na kojima provode svoje slobodno vreme. Takođe, u ovom delu
Rumunije kočije su jedno od glavnih prevoznih sredstava, većinom su upregnuti
konji, mada smo viđali i one sa magarcima.
Generalno smo dosta pažnje
posvećivali odabiru pravog mesta za šator. Jedan od glavnih uslova pri
postavljanju je bio da niko ne primeti gde se nalazimo, da bismo sprečili
eventualnu krađu bicikala, i zato smo šator postavljali neposredno pre mraka, a
lokaciju nalazili znatno ranije.
Pri prolasku kroz prvi veći
gradić, Korabiju, upoznali smo se sa jednim čovekom koji je vozio
bicikl do susednog sela gde inače i živi. Popričali smo sa njim na španskom i
na engleskom, radio je kao građevinac u zapadnoj Evropi. Najzanimljivije je
bilo kad nas je pitao:
-„Momci, koliko imate para?“
Malo smo se iznenadili i uplašili i
naravno odgovorili:
-„Nemamo mnogo.“
-„Evo vam 10 leja da vam se nađe“.
Nismo mogli da verujemo kakvih ljudi
ima na putu.
Krenuli smo dalje preko reke
Olt, koja je veoma brza iako da teče kroz ravnicu, sa prelepim peščanim
plažama. Ko bi mogao odoleti da se ne okupa. Taj dan smo spavali u mestu Seaca,
razapeli smo šator pored polja suncokreta.
Narednog dana smo imali najveći peh
sa biciklom, kada je na jednom biciklu otpao šraf od prtljažnika. Srećom, posle
pola sata lutanja po gradu, našli smo čoveka koji nam je dao zamenu pa smo
nastavili put. Osećali smo se kao poznate ličnosti, jer su nas deca i ovde
masovno pozdravljala.
Vetar je tokom celog puta bio naš
najveći protivnik, nije posustajao, jednostavno nam nije dozvoljavao da
stignemo do mora tek tako lako. Izgleda da sve što vredi u životu se teško
osvaja.
Dakle, tog dana, i pored problema sa
prtljažnikom, obaramo lični rekord i prelazimo 112 km. Pred mrak
stižemo u grad Đurđu, jedan od većih gradova južne Rumunije. Ovde
odlučujemo da nam treba malo luksuza i nalazimo smeštaj u hotelu ,,Vlaška’’ za
11 evra. S obzirom da smo u hotelu, odmaramo malo duže ujutru, da iskoristimo
uslugu od ,,pet zvezdica“ do kraja.
Krećemo put Bugarske i prelazimo
Dunav po drugi put od Beograda. Sam most je granični prelaz izmedju gradova
Đurđu na rumunskoj i Ruse na bugarskoj strani.
Posle pređenih 45 km, za promenu
šator postavljamo u polju duvana. Sledećeg dana krećemo za Silistru, put
prelazi iz ravničarkog u brdski, i zato vozimo dosta sporije od očekivanog.
Prolazimo kroz veoma lepe brežuljkaste predele severo-istočne Bugarske, da
bismo uveče stigli do Silistre. Tu smo sasvim slučajno upoznali
jednog studenta pitajući ga da li zna za neki jeftin hostel u blizini. Pošto
nas je odveo do smeštaja, oduševljen našom pričom, poziva nas kod njegovog
prijatelja u kafić, sa kojim provodimo zanimljivo veče u priči i uz bluz
muziku.
Ujutru nastavljamo ka Konstanci,
direktno iz Silistre, koja je na samoj granici i ulazimo opet u
Rumuniju. Vozimo uz Dunav gde se opet kupamo i nastavljamo putem koji je
savršen za bicikliste: vinogradarski kraj, brežuljkast teren, skoro bez
saobraćaja. Dan završavamo u blizini sela Baneasa, gde nam u jednoj prodavnici
vlasnica kuva supu, da nas povrati malo posle dana sa suvom hranom. Ovoga puta
polje deteline je naš krevet.
Poslednjeg dana, naš najveći
protivnik – vetar, ne prestaje da duva i prati nas do kraja puta. Ali uspevamo
da ga savladamo!
Konstanca
je osvojena!
Spavamo u Konstanci jednu noć, taman
toliko da se sutradan par puta okupamo u moru.
Odlazimo do Mamaje,
poznatog letovališta, svega 8 km severno od Konstance. Lepe peščane plaže,
gondola koja vodi sa jednog na drugi kraj ovog turističkog mesta, veliki
akvapark, sređeno šetalište pored plaže su samo neki od obeležja Mamaje. More
je potpuno drugačije od nekih na koje smo navikli (Jadransko ili Egejsko).
Najveća razlika je u talasima, toliko je opasno da kada je crvena zastavica na
snazi, spasioci ne dozvoljavaju ljudima da uđu dublje od par metara.
I tako, nakon 13 dana i
pređenih 1.020 km, došlo je vreme da se krene nazad. Uz silne
nevolje, pošto smo iz Konstance propustili dva voza i nekoliko autobusa jer
niko nažalost nije hteo da nas primi sa biciklima, pa smo morali da ih
rasklapamo, naše putovanje se završilo. Na kraju moramo da priznamo da nam je
naredno pitanje koje se mota po glavi – „A gde bismo mogli sledeći put na more…
ili okean… biciklom naravno?“
Ljudi obično misle kako se mora biti
u jako dobroj fizičkoj kondiciji da bi krenuli na ovakvo putovanje. Mi smo
pravi primer da je sve to moguće bez neke naročite pripreme, samo je potrebna
velika želja i malo više slobodnog vremena da bi snovi postali java. Putovanje
na ovaj način predstavlja pravi izazov i avanturu, jer skoro ništa nije planirano
unapred i nikad ne znate šta možete da doživite na njemu. To je putovanje
u pravom smislu te reči, sa puno više pozitivnih iskustava od onih
negativnih, koje se pamti celog života.
Život je lep!
Sada već turizmolozi, Vladimir i
Mladen upoznali su se na studijama na Geografskom fakultetu 2008. godine. Imali
su kraća biciklistička putovanja po Srbiji, uglavnom kroz ravničarske predele
Banata i Bačke, i jednu dužu vožnju - Dunavskom biciklističkom rutom do
Konstance. Planiraju u budućnosti neke duže relacije po Evopi.
Brojni navodno novi poremećaji,
zastrašujuća zdravstvena stanja i mentalne bolesti privlače pažnju ljudi i
stvarajući atmosferu straha i brige za zdravlje.
Ono što jedemo nas ubija, ono što
dišemo nas ubija, a čak i voda za piće predstavlja smrtnu opasnost.
Realno, često je riječ o
zastrašivanju potaknutom od strane farmaceutske industrije kojima drama pomaže
u prodaji proizvoda i stvaranju profita na račun lakovjerne javnosti.
– Krajnji cilj vladajućeg sistema je
da svaku pobunu protiv njega okvalifikuje kao mentalni poremećaj, pa uz pomoć
farmaceutske mafije zdrave ljude pretvori u bolesne, koje će također tretirati
samo kao ‘pokvarene mašine’ i izvor profita – tvrdi francuski parlamentarni
poslanik i ljekar.
Lijekovi – priča o obmani
Radi se o svojevrsnoj “borbi s
vjetrenjačama” jer su na drugoj strani kapital i industrija farmacije, kao i
cijeli zdravstveni sistem, čija struktura to podržava. U zdravstvu se to odnosi
na zaradu medicinske, u prvom redu farmaceutske industrije. Na taj način tzv.
farmaceutska mafija utišava prirodne tradicionalne lijekove te proizvodi
sintetičke, koji najčešće imaju brojne nuspojave i navikavaju organizam na to
da se bez njih više ne može. Stručnjaci ističu samo neke od modernih i trendi
zdravstvenih briga koje su najčešće obična glupost.
1. Danas svi imaju osjetljivost na
gluten
Gluten je protein koji se nalazi u
pšenici daje elastičnost tijestu, pomažući mu da se podigne i zadrži svoj
oblik. On se nalazi u pšenici, raži, ječmu te zobi. Većina prehrambenih
namirnica sadrži gluten, od pica, tjestenina, hljeba i raznih industrijski
prerađenih namirnica.
Pažnja koju privlači gluten nije
nastala toliko zbog priče oko celijakije, već zbog kontroverznih studija koje
tvrde da ljudsko tijelo nije sposobno probavljati gluten u mjeri u kojoj ga mi
unosimo u sebe.
2. Halitoza je izmišljena bolest
Halitoza najčešće nastaje usljed
fermentacije čestica hrane anaerobnim gramnegativnim bakterijama u ustima, čime
se stvaraju hlapljivi sumporni spojevi, poput vodikovog sulfida i metala
merkaptana. Kod nekoliko sistemskih bolesti se stvaraju hlapljive materija koje
se mogu osjetiti u dahu, a koje se, iako nemaju posebno neugodan miris, tipično
smatraju halitozom.
Zbog zadaha sve više ljudi posjećuje
ljekare, koji propisuju specijalne paste za zube i vode za ispiranje usta, na
čemu industrija zarađuje ogroman novac. Ali, stručnjaci tvrde da je zadah u
većini slučajeva obična izmišljotina te da je prirodno da se u dahu osjeća
određen miris te se to stanje najčešće može popraviti većim unosom vode i
promjenom prehrane.
3. Detoksikacija je glupost
Dodaci prehrani i razni preparati za
detoksikaciju tijela te mršavljenje jedno su od najbrže rastućih tržišta na
svijetu, a za njihovo djelovanje postoji vrlo malo dokaza. Na primjer, vrlo su
popularni detoks proizvodi na bazi mlijeka od čička ili maslačka, ali nema
studije koja potvrđuje njihov efekat.
Jetra prirodno eliminira neželjene
materije u tijelu kroz izmet i urin, a uzimanje skupih lijekova ne samo da ne
može pomoći, već opterećuju jetru dodatnim spojevima koje mora razgraditi.
4. Ispiranje vagine ne da je dobro,
već je opasno
Najveći mit je da vagine imaju
neugodan miris. Ali osim ako imate ozbiljnih problema, bilo koji prirodan miris
je normalan. Vagine ne trebaju mirisati poput parfimerije i ne treba se
tretirati kao nešto što treba popraviti. Znači, zaboravite na mirisne kupke ili
posebne čistače za ispiranje materice na kojima industrija sve više zarađuje,
jer bilo koji proizvod koji može promijeniti vašu pH ravnotežu može uzrokovati
i pojavu gljivica.
5. Snižavanje lošeg holesterola
spriječava bolest srca
Možda jedan od najvećih zdravstvenih
mitova zapadne kulture jeste zloupotreba izmišljenog termina “loš holesterol”
od strane medija i medicinske struke. Osim toga naivna javnost je prevarena
lažnom vezom holesterola i kardiovaskularnih bolesti.
Nikada nije dokazano da holesterol
uzrokuje bolesti srca, baš naprotiv holesterol je od vitalnog značaja za tijelo
i bilo kakav pokušaj njegovog snižavanja može imati pogubne posljedice, posebno
kako starimo. Postali smo društvo toliko opsjednuto jedenjem hrane niskog
holesterola i masnoće da se sada mnogi zdravstveni stručnjaci pitaju koje su
posljedice toga, kao i brojnih lijekova koji se uzimaju za snižavanje holesterola.
6. Većina sa dijagnozom depresije to
nije
Britanski naučnici tvrde da
“Prozac”, “Seroxat” i slični antidepresivi djeluju kao lažni, placebo lijekovi
i nisu učinkoviti.
Do rezultata, objavljenih u u
časopisu “PloS Medicine”, došli su analizom 47 kliničkih studija, od kojih su
neke bile sve do danas nedostupne javnosti. Osim toga, danas je svaki četvrti
čovjek u zapadnom svijetu depresivan – a nameće se pitanje kako je to moguće i
zašto tako nije bilo prije? Prevelika koncentracija na sebe i vlastitu sreću te
taj nametnuti ideal sretnog života mnogima daje iluziju da su bolesni, iako se
možda samo nalaze u prirodnoj, lošijoj životnoj fazi.
7. Postoje sigurne doze hemikalija u
lijekovima
Nivoi hemikalija u lijekovima su
“prihvatljivi” od strane industrije i regulatornih standarda, ali naša
izloženost “prihvatljivim nivoima” drugih toksičnih hemikalija koje u našem
tijelu ulaze u interakciju i izazivaju razne probleme nikad nisu uzeti u
ozbiljno razmatranje.
Ne postoji sigurna doza otrova jer
tijelo prepoznaje i najniže doze i odmah stvara upalne procese i imunološki
odgovor kako bi se borio sa stranim tijelom. Toksične hemikalije se sada nalaze
svuda, u školama i na našim radnim mjestima. Oni uzrokuju postepeno propadanje
svakog sistema u našem tijelu i uzrokuju mnoge bolesti. Vrlo je teško otkriti
koja hemikalija izaziva koju bolest.
Izvor: avaz.ba
Primjedbe
Objavi komentar